top of page
digiINVI HYMNS.jpg

ATELIER VAN LIESHOUT,

EDWARD LIPSKI, ED TEMPLETON

Hymns for Demons

6 September - 20 October, 2007

"Hymns for demons" is een groepshow die 3 kunstenaars confronteert.
Atelier Van Lieshout - Edward Lipski -  Ed Templeton
 
Atelier Van Lieshout
Atelier Van Lieshout (AVL) is een multidisciplinair bedrijf dat zich bezighoudt met het produceren van kunst, design, en architectuur in binnen- en buitenland. AVL is in 1995 opgericht door Joep van Lieshout, die voor die tijd onder zijn eigen naam werkte. De kunstwerken variëren van sculpturen, sanitaire units, en mobile homes tot complete gebouwen. Een van de meest gebruikte materialen en tevens het visitekaartje van AVL is het kleurrijke polyester, dat niet alleen praktisch en degelijk is, maar ook herkenbaar. In 2001 kwam AVL in het nieuws toen het een vrijstaat realiseerde in de havens van Rotterdam, onder de naam AVL-Ville. In AVL-Ville waren alle voorzieningen aanwezig die nodig zijn voor een zelfvoorzienend bestaan: van energiecentrale en waterzuiveringsinstallatie, tot wapenfabriek en opvouwbare boerderij. Dit grootschalige project is tot dusver een van de hoogtepunten in het werk van AVL.
Recentelijk heeft het werk van AVL zich in verschillende richtingen ontwikkeld. Enerzijds de werken waarin juist de afwezigheid van het ontwerp, het design, een belangrijk uitgangspunt is, zoals de grote installatie Sportopia, gemaakt voor de Biennale van Sao Paulo in 2002. Hierin wordt gebruik gemaakt van industriële materialen zoals gegalvaniseerd staal, steigermateriaal, en platen onbehandeld hout. Deze werken staan in schril contrast met de kleurrijke, recente serie menselijke organen: Lever, Nieren, Geslachtsorganen en de Spijsverteringsorganen, maar dan uitvergroot tot tien keer de werkelijke grootte. Ook heeft AVL onlangs een serie menselijke figuren geproduceerd, waaronder de zogenaamde Michelangelo’s.
 
 
Ed Templeton
In een rijke stroom van beelden documenteert Ed Templeton zijn eigen leven en dat van de mensen om hem heen.Beelden uit het alledaagse leven van hem en zijn vrouw Deanna,maar ook van anderen –veelal- jongeren,thuis in California,of tijdens de vele reizen die hij als pro-skateboarder en als kunstenaar maakt.Fotografie is een belangrijke constante in zijn werk.
In Ed Templetons manier van kijken herkennen we dan ook iets van de fascinatie van de voorbijganger,wanneer die op onverwachte momenten gegrepen wordt door het “bijzondere van het gewone”,door de uitzonderlijke en verrassende existentiële kwaliteiten van het dagelijks leven.
Er is een inhoudelijke verwantschap tussen Templetons werk en dat van zijn 15e eeuwse voorgangers.Een verwantschap die ik zou willen omschrijven als een diepgaand en tijdloos engagement met de universele parameters van het mens-zijn.En daarmee staat het werk mijlenver af van het koele en afstandelijke intellectualisme van veel mainstream hedendaagse kunst.
Stijn Huijts
 
 
 
Edward Lipski
Het oeuvre van Edward Lipski wordt gekenmerkt door een paradoxaal karakter: hij speelt een spel met het mechanisme van afkeer en verlangen, aantrekken en afstoten, maar ook met contradicties zoals leven en dood, geweld en stilte, blindheid en klaarheid,...
Zijn sculpturen bestaan uit beelden van alledaagse dingen, beelden ook uit onze kindertijd: een konijn, een puppy, een vogel, een meisje,... De sculpturen zijn niet schokkend of sensationeel, zelfs niet wanneer ze gemutileerde en vervormde wezens voorstellen die met echte huiden, veren of haren bekleed zijn, ... Op een perfectionistische wijze worden de menselijke en dierlijke lichaamsvormen weergegeven. Het gebruik van veren, haar, leer en schmink draagt bij aan het realistische zachte uiterlijk van de beelden. De toeschouwer krijgt een eerste impressie van onthutsing dat onmiddellijk omslaat in een dubbelzinnige ervaring van aantrekking en afstoting.
 Tanguy Eeckhout.



 

bottom of page